Fürjes Udvarház - Vászoly

borászatunk

Az újonnan felújított pince a főépület mellett Hidegkuti Tibor borász barátunk segítségével került kialakításra a belső berendezést és a technológiát. Irányított erjesztéssel, fajélesztő használatával dolgozunk. Boraink kizárólag saját szőlőből készülnek, melyek jelentős részét magunk telepítettük.

az ültetvény

2016-ban 1200 Olaszrizling és 700 Syrah szőlőt telepítettünk. Az ültetvényünk történetének egyik különleges pillanataként 1972-ben telepített olaszrizlinget is sikerült szereznünk, mely 2019-ben csatlakozott hozzánk. 2021-ben pedig további 840 tő Syrah-t ültettünk a birtokon.

borászatunk - Fürjes Udvarház
borászat - Fürjes Udvarház

Évjáratok

2018-ban próbálkoztunk először borkészítéssel. Ekkor még vásárolt szőlőből (az általunk telepített szőlő még nem fordult termőre) készítettük el első olaszrizlingünket. 2019-ben készítettük el első olyan borainkat, melynek alapja a saját magunk által ültetett szőlő volt . Összesen 3 tétel készült: Olaszrizling, Syrah és rozé. Ehhez jött az 1972-es telepítésű olaszrizlingből készített „Öreg Tőke”.

2020-ban 3 tétel készült: Olaszrizling, Syrahrozé, Olaszrizling Öreg Tőke

2021-ben 3 tétel: Olaszrizling, Syrahrozé, Olaszrizling Öreg Tőke

2022-ben 3 tétel: Olaszrizling, Syrahrozé, Olaszrizling Öreg Tőke

2023-ban kipróbáltuk a Syrah rozé gyöngyöző változatát, így összesen 4 tétel készült: Olaszrizling, Syrahrozé ( csendes), Olaszrizling Öreg Tőke és Syrah rozé (gyöngyöző)

Minden évben megmérettetjük valamelyik borunkat a különböző borversenyeken, hiszen fontosak a visszajelzések számunkra új borászat lévén.

Díjaink

2019  Országos újborverseny: Olaszrizling és Syrah rozé EZÜSTÉREM

2020 Balatoni borok versenye: Olaszrizling ARANYÉREM

2021 Vinagora (nemzetközi borverseny): magas pontszámmal ismerték el borunkat, de a nemzetközi (nagypályán) ez nem volt elég az ezüstéremhez

borászat

a borászat jövője

Ültetvényünket nem kívánjuk bővíteni, törekszünk arra, hogy a szőlőben minden munkafolyamatot időben tudjunk elvégezni és megfelelő időt fordítani arra, hogy egészséges, ízletes gyümölcs teremjen. Boraink palettáját viszont bővíteni kívánjuk, 2024-ben megpróbálkozunk a vörösbor készítésével.